top of page
Zoeken

Natuurlijke remedies tegen ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid... Je hebt het of je hebt het niet. Helaas hebben veel vrouwen er tijdens hun zwangerschap last van. En wanneer je er last van hebt, is dat súper vervelend.

Gelukkig is het meestal na het eerste trimester over of wordt het minder. De misselijkheid is namelijk het ergst tussen de zesde en twaalfde week van de zwangerschap. Maar dit kan voor iedere vrouw en iedere zwangerschap anders zijn. En zelfs ook later in je zwangerschap kun je er nog last van hebben.



Wat is ochtendmisselijkheid?


We noemen het ochtendmisselijkheid omdat de meeste vrouwen er in de ochtend last van hebben. Het komt namelijk vaak voor wanneer je lichaam weer actief wordt na een periode van rust. Maar het kan evengoed op andere momenten ineens komen opzetten.


Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Met name het hCG hormoon is hier verantwoordelijk voor. Dit hormoon wordt kort na de bevruchting aangemaakt. Dit is ook het hormoon waar zwangerschapstesten op testen. En waaraan je al vroeg in je zwangerschap kunt zien dat je zwanger bent.


Het niveau van dit hormoon verdubbelt om de 2-3 dagen. Tot de 12e week van de zwangerschap. Deze snelle stijging veroorzaakt misselijkheid. Misselijkheid die soms zo erg is dat je ervan moet braken.


Zodra het hCG-niveau tijdens de 12e week van de zwangerschap een hoogtepunt bereikt, begint het weer te dalen. Vandaar dat de klachten vanaf dat moment vaak afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Bij sommige vrouwen verdwijnt de ochtendmisselijkheid helaas niet en blijft deze duren tot de bevalling.


Bepaalde geurtjes kunnen een trigger zijn. Of vitaminetekort, een lage bloedsuikerspiegel, gebrek aan lichaamsbeweging, vermoeidheid, constipatie, stress en/of angst.




Enkele eenvoudige natuurlijke middelen om ochtendmisselijkheid te verlichten



☾ blijf gehydrateerd (als je water niet kunt binnenhouden, probeer dan bevroren natuurlijke sapijsjes)


☾ eet een eiwitrijke snack voor het slapengaan, zoals natuurlijke kaas of yoghurt


☾ sta ’s ochtends ruim op tijd op, zodat je de tijd hebt en rustig aan kunt doen


☾ ga wandelen of doe andere lichte oefeningen


☾ drink gember-, citroen- en/of muntthee


☾ zet een doos crackers naast je bed en eet er een paar voordat je 's ochtends uit bed komt


☾ vermijd pittig, gedroogd en vet voedsel


☾ vermijd cafeïne of kunstmatige zoetstoffen


☾ stap langzaam uit bed en vermijd plotselinge bewegingen


☾ zorg voor voldoende frisse lucht


☾ zet een glas appelsap naast je bed en drink er gedurende de nacht van (om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden)


☾ eet vijf tot zes kleine maaltijden per dag (met koolhydraten en wat eiwitten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden)


☾ probeer veel te rusten; oververmoeid zijn maakt ochtendmisselijkheid erger


☾ neem vitamine B en zink supplementen (enkel in overleg met je verloskundige, gynaecoloog of arts)


☾ probeer acupunctuur


☾ vermijd sterke geuren


☾ gebruik kristallen, bijvoorbeeld Rode Jaspis



☾ gebruik morning sickness cupping oil




Verlichtende ademhalingstechnieken en (yoga)houdingen


Je kunt de misselijkheid ook verminderen door bepaalde ademhalingstechnieken te gebruiken. Of door bepaalde (yoga)houdingen aan te nemen. Meer info hierover krijg je tijdens het programma Mindful zwanger.



Wat als je klachten niet afnemen?


Als je ochtendmisselijkheid erger wordt of niet afneemt, neem dan contact op met je verloskundige, gynaecoloog of arts. Er zijn namelijk veilige medicijnen om ochtendmisselijkheid te verlichten als je een extreme vorm hebt.

Comments


bottom of page