top of page
Zoeken

Affirmaties: geef je zelfvertrouwen een boost

Onzekerheid, angst en blijdschap gaan vaak hand in hand tijdens een zwangerschap.


Het ene moment ben je dolgelukkig en schreeuw je van de daken dat je zwanger bent. En 10 minuten later kun je je heel kwetsbaar en onzeker voelen. En jezelf afvragen of je deze zwangerschap en bevalling wel aankunt. Of straks het moeder zijn, in combinatie met je baan en/of je andere kindje(s).

Een hele belangrijke oorzaak van deze schommelende emoties en gedachten zijn (naast slaapgebrek) je hormonen. Misschien merkte je voor je zwangerschap al veranderingen tijdens je menstruatie of de week daarvoor. Lichamelijk veranderingen (bijv. je borsten), maar ook in hoe je bepaalde dingen ervaarde. En hoe je daar vervolgens op reageerde.


Nu gaat het eigenlijk hetzelfde met je hormonen tijdens deze zwangerschap. Alleen dan met factor 10! Dat je je soms wat onzeker voelt, is dus heel normaal. Bijna alle zwangere vrouwen ervaren deze gevoelens.


Gelukkig kun je er iets aan doen om je zelfvertrouwen een boost te geven. Waardoor je je zelfverzekerder voelt en weer in je kracht komt te staan. Een krachtig middel wat je hierbij in kunt zetten, zijn affirmaties.


Wat is een affirmatie?


Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent ‘versterken’ of ‘bekrachtigen’.


Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte. Hoe vaker we een bepaalde gedachte hebben, hoe meer we daarin gaan geloven (en hoe meer het zich in ons leven zal manifesteren). Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat ze geloven wat we vaak zien of horen. Wie maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt, zal de hersenen trainen om positieve gedachten te versterken.


Maar zoals gezegd, betekent het ‘versterken’ of ‘bekrachtigen’. Dat betekent dat iets al in je aanwezig moet zijn. Je kunt niet iets forceren wat er niet is. Een affirmatie geeft alleen ruimte aan wat er al is.

Hoe gebruik je een affirmatie?


Je kunt een affirmatie op elk moment van de dag gebruiken. Zo vaak en lang als je wilt. Je kunt affirmaties gedurende je zwangerschap gebruiken. Maar ook tijdens je bevalling.


Sluit je ogen, leg je handen op je hart en zeg de affirmatie hardop, zo vaak als je het nodig hebt om het te horen. Als een affirmatie je aanspreekt, kun je ‘m ook opschrijven. En ergens ophangen waar je ‘m vaak ziet.


Bijvoorbeeld:


Mijn baby heeft mij gekozen om zijn moeder te zijn. Ik heb alles wat mijn kind nodig heeft in mij. Ik ben genoeg.Andere affirmaties die je kunt gebruiken:


Ik ben gezegend met nieuw leven


Mijn lichaam weet wat ze moet doen


Mijn baby is welkom zoals hij/zij is


Ik ontspan, ik relax en ik open


Mijn baby en ik werken samen


Meerdere harten kloppen in een lichaam


Ik durf geluid te maken


Mijn baby komt wanneer hij/zij er klaar voor is


De moeder in mij wordt samen met mijn kind geboren


(Bron: Atelier Mayura)

Als je merkt dat affirmaties goed voor je werken, kun je een kaartendeck nemen. Telkens als jij er behoefte aan hebt, trek je een kaart met een mooie tekst.


Tijdens BLOOM mama Mindful zwanger & bevallen besteden we veel aandacht aan affirmaties. Door het gebruik van affirmaties ga jij als nieuwe mama in je kracht staan en je zelfverzekerd voelen. Je zult positief (gaan) denken over jezelf, de reis naar het (wederom) mama worden en de bevalling.

Comments


bottom of page